Що цікавого презентувала компанія Apple на конференції WWDC 2023

34-а Всесвітня конференція розробників Apple проходила у червні. За допомогою WWDC Apple пропонує розробникам перше знайомство з новими оновленнями iOS, iPadOS, macOS, watchOS та tvOS, а також можливість поспілкуватися з інженерами Apple за допомогою інженерних сесій, особистих лабораторних зустрічей та форумів розробників Apple.

Отож, що ж було представлено? 

Гарнітура Vision Pro та VisionOS

Apple описує гарнітуру Vision Pro як “революційний просторовий комп’ютер, який органічно поєднує цифровий контент із фізичним світом”. Пристрій оснащений новою операційною системою з тривимірним інтерфейсом. Робота Vision Pro не обмежена рамками екрана, користувачі можуть створювати програми будь-якого масштабу і розміщувати їх там, де вони хочуть. Користувачі використовують комбінацію очей, рук та голосу для керування пристроєм.

Вся передня частина гарнітури виконана з полірованого скла, що переходить у легку алюмінієву рамку. У верхній частині гарнітури є кнопка та цифрова корона, яка дозволяє користувачеві контролювати ступінь своєї присутності або занурення у навколишнє середовище. Vision Pro оснащений системою відображення надвисокої роздільної здатності з 23 мільйонами пікселів на двох дисплеях micro-OLED – більше, ніж 4K для телевізора для кожного ока.

Apple Vision Pro коштує від 3499 доларів і буде доступним на початку наступного року. Тільки спочатку він буде продаватися в роздрібних магазинах Apple в США.

VisionOS‌ пропонує нескінченне полотно для додатків і тривимірний інтерфейс користувача. Програми реагують на освітлення та відкидають тіні. Після того, як ви одягнете гарнітуру, перед вами з’явиться домашній вигляд, щоб ви відчували себе по-справжньому присутнім у своїй кімнаті.

MacBook Air з 15,3-дюймовим дисплеєм та чіпом M2

Apple на WWDC 2023 анонсувала новий MacBook Air з великим 15,3-дюймовим дисплеєм Liquid Retina, що працює на новітньому процесорі Apple M2 під капотом.

Описаний Apple як “найтонший 15-дюймовий ноутбук у світі”, новий MacBook Air має товщину 11,5 мм і важить 3,3 фунта (1,5 кг). За даними Apple, з чіпом “M2” він у 12 разів швидше, ніж найшвидший “MacBook Air” на базі Intel, і вдвічі швидше, ніж конкуруючі ноутбуки.

Новий безвентиляторний “MacBook Air” оснащений камерою FaceTime HD з роздільною здатністю 1080p, масивом з трьох мікрофонів і “абсолютно новою” системою з шести динаміків з двома твітерами і двома наборами низькочастотних динаміків з примусовим придушенням, які підтримують імерсивний. Apple також стверджує, що ноутбук може працювати до 18 години без підзарядки.

Новий ноутбук також оснащений MagSafe, двома портами Thunderbolt для підключення аксесуарів та зовнішнім дисплеєм з роздільною здатністю до 6K, а також роз’ємом для навушників 3,5 мм.

Mac Studio з чипами M2 Max й M2 Ultra

Як і очікувалося, чіп M2 Ultra по суті є подвоєним чіпом M2 Max. Він оснащений 24-ядерним ЦП, до 76-ядерним графічним процесором, 32-ядерним нейронним двигуном та підтримкою до 192 ГБ об’єднаної пам’яті. Apple стверджує, що Mac Studio з чіпом M2 Ultra до 3 разів швидше ніж Mac Studio попереднього покоління з чіпом M1 Ultra, випущений минулого року.

Новий Mac Studio має той самий загальний дизайн, як і вихідна модель, але з портом HDMI з більш високою пропускною здатністю, який підтримує відображення до 8K з частотою 240 Гц. На задній панелі Mac Studio є чотири порти Thunderbolt 4, порт 10 Gigabit Ethernet, порт HDMI та два порти USB-A. На лицьовій стороні є два порти USB-C та слот для SD-карти.

Як і у випадку з новими Mac Pro та найновішими моделями MacBook Pro та Mac mini, Mac Studio тепер підтримує швидші Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.3.

iOS 17 з режимом «Очікування», додатком «Журнал», змінами Siri 

У ‌iOS 17‌ представлені персоналізовані контактні плакати з фотографіями, нотатками та привабливим шрифтом, які з’являються під час дзвінків та в оновленій адресній книзі. Нова функція Live Voicemail забезпечує живу транскрипцію в режимі реального часу, дозволяючи фільтрувати дзвінки старої школи. Тепер користувачі можуть підняти слухавку під час голосової пошти, а транскрипція виконується на пристрої.

Повідомлення тепер пропонують покращені функції пошуку, стрілку для переходу до першого непрочитаного повідомлення в розмові, простіші вбудовані відповіді за допомогою жесту скидання, вбудоване спільне використання розташування та новий інтерфейс стікерів. Програми iMessage та камера тепер переміщені на нову кнопку “плюс”.

Check In — це нова функція, яка оновлює інформацію про ваше місцеперебування, щоб сім’я або друзі знали, коли ви повернетесь додому. Якщо ви затримуєтеся, він може розпізнати це та зв’язатися з вами. Якщо ви не відповідаєте, він може поділитися попередженням із друзями, поділившись місцеперебування, батареєю та статусом стільникового зв’язку.

Користувачі можуть передавати вміст AirDrop, підносячи свої iPhone близько один до одного, і тепер передача може відбуватися у фоновому режимі. Також тепер можна обмінюватися номерами з кимось новим через NameDrop, що дозволяє користувачам обмінюватися контактною інформацією, коли телефони знаходяться близько один до одного.

Є оновлення для клавіатури та диктування, що вносять покращення в автозаміну за рахунок нової мовної моделі «трансформер» та виправлення на рівні пропозицій.

‌iOS 17‌ також представляє новий додаток «Журнал». Програма створює нові спогади, використовуючи людей, місця, дії, музику та фотографії, які користувачі можуть додавати до щоденних записів журналу. Користувачі можуть встановити нагадування, щоб не забувати писати щоденні записи. Журнал з’явиться на ‌iPhone‌ пізніше цього року.

Новий режим під назвою «Очікування» забезпечує подання для відображення часу, віджетів та іншої інформації, коли ‌iPhone‌ знаходиться горизонтально. Тепер користувачі можуть просто сказати “Siri” замість “Привіт, Siri”, і “Siri” зрозуміє наступні команди, які не включають тригерне слово.

watchOS 10 з віджетами, переробленими програмами та багатьом іншим

Apple анонсувала watchOS 10, велике оновлення операційної системи для Apple Watch, в якому представлені нові віджети, перероблені програми, покращення тренувань, відстеження настрою та багато іншого.

‌watchOS 10‌ пропонує новий спосіб перегляду інформації з будь-якого циферблата за допомогою віджетів. Просто прокрутіть за допомогою коліщатка Digital Crown, щоб відкрити під циферблатом динамічний інтелектуальний стос віджетів, який змінюється в залежності від потреб користувача в будь-який час доби. ‌watchOS 10‌ також включає два нові циферблати: «Палітра» та анімований циферблат «Арахіс» зі Снупі та Вудстоком.

Програми в watchOS 10 також були перероблені. Наприклад, у програмі «Світовий годинник» тепер використовуються кольори фону, що відображають час доби в різних часових поясах. У програмі «Активність» тепер є кутові значки для навігації, перероблена скринька для трофеїв та нове повноекранне представлення кожного окремого кільця активності.

В оновленні також представлені нові функції велосипедних тренувань, у тому числі зони потужності, нові показники, такі як функціональна гранична потужність, повноекранний перегляд на iPhone та багато іншого. Hiking тепер інтегрує компас і карти, а watchOS 10 включає API для тренувань, який розробники можуть інтегрувати.

Нова функція відстеження настрою в Mindfulness дозволяє користувачам переглядати набір настроїв і реєструвати показники. Потім додаток “Здоров’я” надасть інформацію на основі цих даних на “iPhone”. Нова функція спрямована на зниження ризику короткозорості за допомогою датчика зовнішнього освітлення для відображення часу при денному світлі, яке також відображається у додатку «Здоров’я».

macOS Sonoma — остання версія ОС для Mac

Першою особливістю, про яку розповіла Apple, стали нові інтерактивні віджети, які тепер можна розміщувати прямо на робочому столі. Віджети зливаються зі шпалерами вашого робочого столу, щоб не заважати вам під час роботи, а завдяки Continuity ви можете використовувати ті ж віджети з iPhone на своєму Mac.

У macOS Sonoma також представлені розширені функції відеоконференцій, у тому числі Presenter Overlay, що дозволяють користувачеві відображати себе перед вмістом, яким вони діляться. Реакції дозволяють користувачам ділитися своїми почуттями під час відеосеансу, а загальний доступ до екрана покращено завдяки спрощеному процесу.

Як правило, з оновленнями macOS, Safari отримує безліч нових функцій у Sonoma. Існує оновлення для приватного перегляду, яке забезпечує кращий захист від трекерів та людей, які можуть мати доступ до пристрою користувача.

Профілі Safari пропонують спосіб поділу перегляду між темами, наприклад, один для роботи і один для особистого перегляду. Існує також новий спосіб створення веб-застосунків, які працюють як звичайні програми і дозволяють швидше переходити на улюблений вебсайт.

Коли ви не використовуєте MacOS Sonoma активно, нові заставки показують уповільнене відео з різних місць по всьому світу. Вони перемикаються між темами пейзажу, Землі, підводної чи міської місцевості, подібно до того, що ви побачите в tvOS.

Такими були останні анонси від техногіганта, які зовсім скоро з’явиться на полицях магазинів. Хто готовий розпочати тестування та поділитися враженнями? Чекаємо ваших відгуків у коментарях! 

28 июня 2023