Що відомо про iPhone 15?

Аналітики Apple подейкують, що нову модель чекають грандіозні зміни. Про що саме мова? 

Незважаючи на те, що передбачуваний iPhone 15 не буде випущений до кінця 2023 року, кілька натяків на цей пристрій вже з’являються. Публічно подані патентні заявки, ранні чутки про ланцюжок поставок та функції, що випливають із загальної стратегії Apple щодо продуктів, можуть намалювати досить чітку картину майбутнього продукту.

Неймінг

Угоди про імена Apple важко передбачити, тому що сумнозвісна буква «s» може з’явитися в будь-якому щорічному випуску iPhone. 

Як альтернатива Apple може повністю відмовитися від цифр найближчими роками. Інші продукти компанії часто змінюють назви, щоб врахувати конкретні зміни дизайну або інші зміни, тому iPhone міг побачити, що це відбудеться в кінцевому підсумку. Пропоновані альтернативні імена включають iPhone Pro або iPhone (2023) для спрощення іменування.

Ходять чутки, що Apple відмовиться від назви Pro Max і переключиться на Ultra для своєї найбільшої та преміальної моделі. Ця зміна не була б нечуваною, особливо тепер, коли непрофесійний 6,7-дюймовий iPhone згадується як «Плюс».

Дизайн моделі 

Нова інформація про майбутні пристрої завжди надходить із джерел ланцюжка поставок і галузевих аналітиків. Отож, що відомо?

Вигнуті краї з титану

Обід навколо моделей iPhone 15 Pro може бути виготовлений з титану і мати дизайн із закругленими краями, аналогічний до лінійки MacBook Pro. Задній край буде злегка згинатися, коли він стикається із задньою скляною панеллю.

Цей перехід від нержавіючої сталі до матеріалу може значно зменшити вагу телефону. Apple може відполірувати титан і зробити його таким самим, як у наявного обода з нержавіючої сталі.

Кінець порту Lightning

iPhone нарешті може перейти на USB-C після десятиліття використання порту Lightning. Цей застарілий порт замінив 30-контактний роз’єм та запропонував нові функції, такі як реверсивний порт та більш водонепроникний корпус.

Деякі клієнти закликали Apple перейти на USB-C до iPhone, оскільки роз’єм став більш поширеним. З іншого боку, переважання роз’ємів Lightning у лінійці продуктів Apple ускладнює такий перехід. Кількість користувачів iPhone з портами Lightning на їх iPhone, iPad та AirPods набагато перевищує кількість користувачів Mac із портами USB-C.

Без портів зарядки

З моменту їх створення наявність фізичного роз’єму передачі та даних було основним продуктом портативної електроніки. Попри це, Apple може повністю відмовитися від фізичного роз’єму на користь альтернатив, таких як зарядка MagSafe, зарядка Qi, бездротова передача даних та інтелектуальні роз’єми.

Є не так багато очевидних причин, через які Apple хотіла б відмовитися від фізичного роз’єму, але, як і у випадку з роз’ємом для навушників, компанія може шукати більше внутрішнього простору для компонентів. Крім того, хоча порт USB-C може бути водонепроникним, повна відсутність роз’єму забезпечує підвищену водонепроникність.

Щоб Apple випустила iPhone без портів, вона має спочатку запропонувати користувачам відповідні альтернативи. Порт зараз використовується для багатьох аксесуарів, від ключів для SD-карт до музичного записуючого обладнання. Apple навряд чи повністю видалить такі життєво важливі функції з iPhone, хоча покупцям, можливо, доведеться заплатити новий адаптер.

Навіть власний CarPlay від Apple використовує фізичний порт для підключення. На жаль, більшість сучасних автомобілів не мають бездротової CarPlay у стандартній комплектації, тому Apple знову доведеться звертатися до цих клієнтів. Очевидним рішенням було б увімкнення магнітного смартконектора, як на деяких моделях iPad.

Система аксесуарів Apple MagSafe для iPhone – ще одне можливе рішення. Хоча поточна версія підтримує лише передачу енергії на iPhone 13, майбутня версія може містити деякі елементи передачі даних.

Звичайно, Apple може вирішити відмовитися від застарілих варіантів використання та рекламувати свої численні моделі iPhone, які, як і раніше, оснащені роз’ємом Lightning, для застарілих клієнтів. В якості альтернативи, до 2023 року аксесуари Bluetooth, AirPlay, бездротова передача даних та інші інструменти можуть бути достатньо просунутими, щоб прибрати фізичний роз’єм. Хоча завжди знайдеться група, яку такий крок негативно вплине, наприклад, розробники.

Повернення Touch ID

Touch ID був замінений Face ID, коли Apple представила iPhone X. Причина цього кроку полягала в тому, щоб увімкнути повноекранні дисплеї без кнопки «Додому», що займає основне місце. Apple також заявила, що Face ID набагато безпечніший, ніж Touch ID, з ймовірністю 1 мільйон помилкових спрацьовувань розблокування.

Однак це не було рішення без проблем, оскільки Face ID потрібно було бачити очі, ніс та рот користувача, щоб розблокувати пристрій. Це вирішило проблему спроби розблокувати iPhone брудними пальцями, але тепер користувачі з якоїсь причини не могли легко розблокувати телефони, закривши обличчя.

Коли вибухнула пандемія, це створило безпрецедентну проблему з Face ID, оскільки користувачі iPhone по всьому світу одягли маски. Користувачі скаржилися на утруднений процес розблокування та вимагали, щоб Apple повернула Touch ID як рішення.

Натомість Apple запропонувала власникам Apple Watch компроміс. Якщо Face ID виявить, що користувач носив маску, він перевірить справжність Apple Watch і розблокує iPhone. Звичайно, це рішення застосовується тільки до власників Apple Watch — набагато меншій кількості користувачів, ніж користувачам iPhone.

Apple анонсувала нову версію Touch ID для iPad Air 4, а пізніше й iPad mini 6, в якому Touch ID перемістився на кнопку живлення. Це посилило чутки про те, що Apple обов’язково включить Touch ID до кнопки живлення iPhone 13, але безрезультатно.

Чутки та патенти показують, що Apple працює над рішенням Touch ID для iPhone, але не над кнопкою живлення. Аналітик Мінґ-Чі Куо вважає, що Apple впровадить Touch ID під дисплеєм до 2023 року. Спочатку ця технологія була призначена для iPhone 14, але була відкладена до iPhone 15.

Перископічні камери

На iPhone 15 можна використовувати нову систему камер, щоб забезпечити більший оптичний зум. iPhone може мати набагато довший зум, використовуючи систему складних камер усередині пристрою, щоб збільшити простір між об’єктивом та сенсором. Неясно, чи замінить це існуючий телеоб’єктив Apple, чи додасть четвертий об’єктив із такою можливістю.

У той час як iPhone 14 Pro може збільшувати зображення в 3 рази, що еквівалентно 77 мм, це не надто далеке збільшення. Фокусна відстань 77 мм чудово підходить для портретної зйомки або наближення до відносно близького об’єкта, але цього недостатньо для зйомки дикої природи або спортивних заходів. У таких ситуаціях для захоплення об’єкта потрібні набагато довші об’єктиви.

Як і Touch ID на дисплеї, Мінґ-Чі Куо передбачив, що ця технологія з’явиться в iPhone 14, але відсунув цей прогноз на iPhone 2023 року. Для роботи такої технології потрібно місце всередині пристрою, тому інші функції економії місця, такі як видалення порту Lightning можуть збігтися з її випуском.

Apple 5G модем

Проблемна історія Apple із модемами призвела до того, що компанія створила власний модем. Коли Intel вийшла із модемного бізнесу, Apple купила його у них.

Тим часом Apple використовувала Qualcomm для постачання модемів 5G для iPhone. Однак це партнерство може бути недовгим, оскільки очікується, що Apple почне використовувати свої модеми у 2023 році.

Apple любить контролювати роботу свого пристрою зверху до низу, і включення модема в цей стек може принести користь користувачеві. Мало того, що дешевше використовувати власні модеми, Apple також зможе краще інтегрувати модемну технологію у свій власний Apple Silicon.

Теги:


2 декабря 2022