Екскурсія у минуле: без яких девайсів не обходилося життя у 2000-х

Буває так, що побачиш кнопковий телефон у перехожого, та згадуєш свій, перший. Можливо це була Nokia чи Samsung, потім з’явився МР3, а потім вже iPod. У пам’яті пролітають моменти, як передаєш музику чи картинки по ІЧ порту, як ховаєш дроти від навушників під кофтою, як не хвилюєшся щодо зарядки. Ото були часи! 

На цій хвилі ностальжі давайте згадаємо, якими гаджетами та девайсами ми користувались ще 20 років назад, і чого дійсно бракує у 2023. 

Nokia 3310

«Легендарна витривалість» та «супер-міцність» — саме так характеризували знамениту модель. Насправді Nokia 3310 стала вже пізньою, зрілою, «вилизаною» з технічного погляду моделлю. І чому ж користувачі вибирали її: у моделі був вібросигнал, 35 встановлених мелодій + 7 редагованих, гра «Змійка», збереження та відправка SMS кирилицею, стікери (!!), антена всередині корпусу. 

До речі модель настільки популярна, що вона отримала друге життя. І знаєте, що пишуть виробники на своєму сайті — акумулятор, заряду якого вистачає на місяць у режимі очікування, класична гра «Змійка», чотири кольори на вибір. 

Надумаєте, придбати можна тут

BlackBerry 

Це був найкрутіший телефон до 2007 року, поки не було представлено перший iPhone. Насправді перші телефони BlackBerry виглядали як пейджери з великим екраном та їхньою основною функцією було миттєве корпоративне спілкування. Але усі зірки та відомі люди стали користуватися саме BlackBerry, тому кожен мріяв мати такий телефон. 

Перші моделі вже мали Bluetooth, а далі модель за моделлю розробники додавали такі нереальні на той момент функції, як вбудований модуль Wi-Fi, GPS, стандарт 3G. Це була справжня революція, як і відкриття першого онлайн-магазину мобільного програмного забезпечення для своїх смартфонів у 2008 році. 

MP3-плеєр Sony

Здається, ми стали забувати, що раніше обмін усією інформацією відбувався через флешку. Тож, коли з’явилася ця модель mp3 з вбудованою флешкою, вона призвела фурор, що сказалося на шаленій популярності девайса. 

У плеєрі було два з’єднувачі, один стандарт для навушників — 3,5 мм, інший — це також стандарт — USB. Під час відтворення композиції монохромний дисплей показував назву пісні, час відтворення доріжки та заряд акумулятора.

iPod

За перші шість років від презентації першої моделі плеєра у 2001 році було продано 110 млн плеєрів iPod. Такі цифри неможливо порівняти ні з чим іншим! 

Перші iPod мали 5 – 10 Гб пам’яті та можливість безперервно програвати музику до 12 годин. Поступово, з кожним поколінням, пам’ять збільшувалась аж до 40 Гб, а згодом у шостому поколінні iPod мав час автономної роботи — 40 годин аудіо та 7 годин відео. 

Наразі жодна модель iPod не виробляється. 

Перші бездротові навушники 

У 2004 році на ринок виходять перші бездротові навушники Bluetake i-PHONO BT420EX з власним передавачем. Спочатку новинка використовувалася, щоб говорити телефоном, але поступово наростила швидкість передачі даних для потокового аудіо.

Звичайно вони були дуже дорогі, порівняно з іншими навушниками, але сучасні люди навіть уявити не можуть ком спутаних тоненьких дротів, які переслідують тебе всюди. Ти стоїш на зупинці та розплутуєш ці дроти, дістаєш їх з сумки, а вони вже скоювалися. Тому, поява перших навушників з передачею Bluetooth — це була справжня революція. 

Диктофон 

Так-так, раніше, щоб записати звук, а потім використати його, потрібно було користуватися диктофоном. Купувати окремі карти пам’яті, скидати все на комп’ютер та редагувати запис. Телефон у ті часи не був призначений для таких потреб, тож усю цю гарнітуру в додаток до диктофона — потрібно було носити з собою. 

Приємно споглядати назад і дивуватися, що усього за 20 років технічний прогрес повністю змінив наше життя. Діліться у коментарях, чого вам бракує зараз та за чим ви сумуєте? Можете це CD-плеєр або відеомагнітофон? 

25 января 2023